Programok‎ > ‎

Sérült madarak mentése

Egyesületünk telephelyén működő madármentő állomáson évente 80-150 példány valamilyen okból sérült, beteg vagy legyengült madár ideiglenes tartását, illetve mentését és gyógyítását végezzük. A madarak többségében védett, illetve fokozottan védett státuszú fajok, így az állatok mentése természetvédelmi szempontból is nagy jelentőséggel bír. A sérüléses és mérgezéses eseteken túl egyre gyakrabban van szükség a tavaszi időszakban a fészekből kiesett fiókák mentésére, illetve az őszi vonulási időszakba elégtelen kondícióban érkező különböző madárfajok átteleltetésére, illetve gondozására is.
A munka során folyamatosan együtt dolgozunk Tappancs Állatorvosi Rendelő szakembereivel, dr. Czékus Tibor és dr. Márkus Bálint állatorvosokkal, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal. Partnereinkkel folyamatos konzultáltunk a bekerült madarak állapotáról, ellátásáról, és az állatorvosi szakvélemény alapján együtt határoztuk meg a természetbe történő visszajuttatás lehetőségeit. 
A teljes év folyamán végzett mentésről az előírásoknak megfelelően az év végén jelentést kell készíteni, amit minden évben az Észak- dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség részére küldünk meg.
A programmal kapcsolatban érdeklődni az egyesület elektronikus postacímén, a szazvolgy@gmail.com címen lehet.