Ürge felmérés, védelem és telepítés

Az ürge populációk száma egész Európában csökkenő tendenciát mutat. Az ürgeállomány csökkenésének egyik fő oka a rövid füvű sztyeppék és legelők eltűnése, amik a faj fő élőhelyei. Napjainkban a legelő háziállatok számának csökkenése is maga után vonja a legelőkön élő ürgék életfeltételeinek beszűkülését. Komárom-Esztergom megyében mindösszesen 19 lokalitásban van ismeretünk ürgék létéről és csak 3 helyszínen biztosított a fennmaradásuk hosszabb távon. 
Az ürge Magyarországon fokozottan védett állat, az Európai Unióban Natura 2000 jelölő faj. Befogása és áttelepítése esetén a szükséges élőhelyi adottságok figyelembe vétele mellett a hatósági engedélyeket is be kell beszerezni, ami részletesen kitér a befogás és az áttelepítés helyszínére, továbbá a befogás, szállítás, szabadon engedés és őrzés körülményeire.
Felmérési és telepítési programunk hozzájárul a faj helyi szintű megőrzéséhez és meglévő ürgeállományok genetikai frissítéséhez. Élő ürge állományok megőrzése vagy újak telepítése a faj megőrzésén túl táplálékbázist jelent a területen előforduló kerecsensólyom és parlagi sas egyedek számára is. 

A program részleteiről, valamint a programhoz való csatlakozás lehetőségeiről érdeklődni az egyesület elektronikus postacímén, a szazvolgy@gmail.com címen lehet.