Vadlúd szinkron Komárom-Esztergom megyében a 2014/2015-ös vonulási időszakban

A számlálásokat a teljes szezont lefedve 2014. szeptember hónapban kezdtük, és 2015 márciusában fejeztük be. Havonta egy szinkronnapot tartottunk, mely napon reggel és délután is felmértük a területeket a következő módon: éjszakázó területek reggel, táplálkozó és előgyülekező területek reggel és délután. Célunk az volt, hogy az egyidejű felmérésekkel meghatározzuk, hogy az említett területeken mekkora vadlúdállományok, és milyen fajok fordulnak elő, különös tekintettel a ritka és globálisan veszélyeztetett vadlúdfajokra. 
A felmérés során 27, a vadludak szempontjából valamilyen módon jelentős megyei élőhelyet kerestünk fel. 
Meghatároztuk a területet rendszeresen felkereső vadlúdcsapatok nagyságát, az észlelt vadlúdfajokat, és meghatároztuk a területnek a vadludak szempontjából betöltött szerepét is. Feljegyeztük a területen esetlegesen meglévő vadászat intenzitását, valamint az egyéb veszélyeztető tényezőket. A felmérés során átfogó információt kaptunk a megyei területek vadlúd állományairól, és az egész napos szinkron során a vadlúdállományok mozgásait is követni tudtuk. 
Az általunk előzetesen nagyon várt decemberi-januári-februári hónapok eredményei azonban elmaradtak a várakozástól. 
2014 decemberében például a tatai Öreg-tavon alig pár ezer vadludat tudtunk számolni (nyári lúd 20 pld., vetési lúd 120 pld., nagy lilik 3250 pld). Sajnos a helyzet később sem változott: 2015 első hónapjában a tavon is, és az egész megyében nagyon kevés vadludat tudtunk regisztrálni.
A program részeként a megyénkben előforduló 3 ritka vadlúdfajról, valamint a gyakori vadlúdfajok vonulásáról plakátokat is készítettünk, amiket digitális formában a honlapunkon is elérhetővé tettünk.
A projekt a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.