Teljes terület felmérésre és vadlúd monitoringra épülő szakmai háttéranyag készítése a Komárom-Esztergom megyei vadlúd vonuló, pihenő és táplálkozó területekről

Kezdés időpontja: 2013. június 1.

Befejezés időpontja: 2014. augusztus 31.

Ezen program keretében végzett felmérésünk célja a megyei vadludas területek feltérképezésének és leltárának elkészítése volt. A felmérés során 48, a vadludak szempontjából valamilyen módon jelentős élőhelyet kerestünk és térképeztünk fel. Meghatároztuk a területek helyét, méretét, a rajtuk folyó emberi tevékenységet. Meghatároztuk a területet rendszeresen felkereső vadlúd csapatok nagyságát, az észlelt vadlúdfajokat, különös tekintettel a ritka fajokra, és meghatároztuk a területnek a vadludak szempontjából betöltött szerepét is. Büszkén mondhatjuk, hogy ilyen átfogó felmérés Komárom-Esztergom megyében korábban még nem történt. Az általunk elvégzett felmérés adatait az állami természetvédelem számára is elérhetővé tettük.
A felmérő program kiegészítéseként megyénk 3 gyakori vadlúd fajáról készítettünk színes plakátokat. A fajonként 100-100 db plakátot elsősorban oktatási intézményekbe szántuk, de tapasztalatunk alapján a látványos plakátokat magáncélra is nagy örömmel fogadták az érdeklődők.
Programunk egy speciális részét jelentették a projekt keretében vásárolt mikrofonnal készített madárhang felvételek. A program keretében 4 fajról (füles kuvik, barátposzáta, mezei poszáta, fácán) tudtunk használható felvételt készíteni. A jövőben tervezzük további fajok, és végső célként vadludak, vadlúd fajok hangjának rögzítését is.

A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium 2013-as Zöld Forrás programjának támogatásával valósult meg.