Programok‎ > ‎Madárgyűrűzés‎ > ‎

Gyűrűzőink

Krug Tibor

33 év alatt (1980-2013) több mint 100 ezer (!) madarat jelölt meg. Ez a mennyiség közel 190 fajból került ki. Mindkét szám kimagasló a magyarországi gyűrűzők között! Kedvenc madarai a ragadozók és a harkályok. A kezdetektől fogva részt vesz a CES programban (költő állományok változásait követi nyomon a gyűrűzés segítségével), aktívan gyűrűz a „Riparia” programban (partifecske kutatás), a Hopp Ferenc Tábor alap embere, nagy részben neki köszönhető, hogy 2013 óta az őszi és tavaszi időszakban is folytatódhat a gyűrűzés. Madármentő állomást üzemeltet, rendezvényeken rendszeresen tart előadásokat, bemutatókat.

 


Pénzes László

1989 óta van gyűrűzési engedélye. 4 éven keresztül részt vett az „Euring Swallow” programban (nemzetközi füstifecske kutatás). Kedvenc madarai a királykák, a fenyves cinege, és a ragadozók. Szereti a különleges, kihívásokat igénylő gyűrűzési módszereket. 9 és 12 méter magas hálókat az országban először épített, és alkalmazott. Ezek 2012 óta működnek a Ferencmajorban. Rendszeresen tart előadásokat iskolákban, táborokban, rendezvényeken.


Bátky Gellért

A csoport legfiatalabb gyűrűzője. Aktívan készíti elő és bonyolítja a rendezvények (pl. Tatai Vadlúd Sokadalom) és programok (pl. Madarak és Fák Napja) gyűrűzési bemutatóit. Alap embere a ferencmajori gyűrűzéseknek.


Klébert Antal

Ragadozó madár specialista. A Vértes szakavatott ismerője, a térségének ragadozó madár állományát naprakészen ismeri. Nagy tapasztalata van költő ládák magasfeszültségű oszlopokra történő telepítésében, számos kerecsen-pár megtelepedése fűződik hozzá. Ragadozó madár befogásban is jeleskedik, az ő speciális ismereteire támaszkodva szervezzük a téli gyűrűzéseket. Több külföldi gyűrűs madarat ellenőrzött már, rendszeresen jelöl színes gyűrűvel, és olyan ritkábban gyűrűzött madarakat is sikerült már jelölnie, amilyen például a pusztai ölyv.