Programok‎ > ‎

Gyurgyalag és partifecske védelem

Gyurgyalag és partifecske védelem

Az országos gyurgyalag védelmi programhoz csatlakozva egyesületünk tagságából többen aktívan részt vállalnak a fajvédelmi tevékenységben. 
Az országos program célja a gyurgyalag (Merops apiaster) és a partifecske (Riparia riparia) fészkelő állományának szinten tartása, illetve a fészkelő helyek hosszú távú megőrzése. Ennek érdekében szükséges az állomány nagyságának, eloszlásának pontos ismerete, monitorozása, és az egyes költőtelepeket veszélyeztető tényezők megszüntetése, azok védelme. A program Magyarország területének mintegy 70%-át fedi le. 

Megyénk vonatkozásában a lösz- és homokfalakban telepesen költő két madárfaj állományáról és költőhelyeiről a tagság lelkes munkájának köszönhetően a megyei területek mintegy 80%-ról van információnk. A felmérők által rögzített adatok birtokában több elhanyagolt partfalat sikerült újra fészkelésre alkalmas állapotba hoznunk. 

A felmérési eredményeket az erre a célra rendszeresített adatlapon UTM térképek, vagy más térinformatikai program támogatásával küldjük be a Monitoring Központba, ahol az országos adatbázisban kerülnek feldolgozásra.

A gyurgyalag ritkán fészkel lakott területen, szemben az ismertebb partifecskével, ami akár lakóépületek frissen ásott alapjaiba, vezeték csatornába, emberi tevékenységhez közel, néhány tíz méterre is fészkelhet, ha megfelelő minőségű falat talál magának. Gyakran kapunk lakossági megkeresést új fészkelő helyek bejelentéséről, illetve olyan építkezésekkel kapcsolatban, ami fészkelő helyet veszélyeztet. Szerencsére olyan esetek is vannak, hogy maga a telektulajdonos vagy beruházó fordul hozzánk az építkezési munka megkezdése előtt azzal, hogy milyen módon menthetné meg az ott fészkelő állományt.

A programról, és a programhoz való csatlakozás lehetőségeiről érdeklődni az egyesület elektronikus postacímén, a szazvolgy@gmail.com címen lehet.