Programok‎ > ‎

Békamentés

A magyarországi békaállományok egész Európát tekintve meghatározó jelentőségűek. Éppen ezért nemcsak kötelességünk, hanem komoly felelősségünk is megvédeni ezeket az egyébként nagyon hasznos állatokat. Magyarországon minden kétéltű védett. 
A békák telente elmervelik magukat a föld alá, majd tavasszal, az első igazi felmelegedést követően elindulnak petéző helyeik felé, a kisebb-nagyobb tavakhoz, egyéb állóvizekhez. Nagy veszélynek vannak kitéve, hiszen napjainkban ezeket az útvonalakat szinte kivétel nélkül nagy forgalmú utak keresztezik, békák ezreinek pusztulását okozva. Ennek megakadályozására egyesületünk 2009 óta évente több megyei helyszínen is szervez a DINPI-vel közös békamentési akciót. 
Kora tavasszal terelő fóliákat helyezünk el az utak mentén, és vödröket ásunk le. Majd egy-másfél hónapon keresztül naponta kétszer gyűjtjük össze a vödrökbe esett békákat, és visszük át őket a számukra veszélyes útszakaszon a szaporodási helyeikre.
A program a konkrét védelmi tevékenység mellett a védett kétéltűek megismerésére és megismertetésére, ezen „nemszeretem” állatok iránti érzékenység felébresztésére is kiválóan alkalmas. Ezt felismerve ma már egyre több iskolai, valamint óvodai csoport is tervez programot a békamentés helyszíneire.
A program részleteiről, és a programhoz való csatlakozás lehetőségeiről érdeklődni az egyesület elektronikus postacímén, a szazvolgy@gmail.com címen lehet.