Novemberi érdekességek

Száz Völgy TE, 2015. dec. 23. 9:30   [ 2015. dec. 23. 9:31 frissítve ]

November folyamán több érdekes megfigyelés volt, ami érthető módon leginkább a vadludakhoz kapcsolódott, de a hajnalmadárnak is nagyon örültünk. 

Szabó Máté tagtársunk a tatai Öreg-tavon talált egy feltűnően nagy hókájú kis liliket (Anser erythropus). A vadludat egy délután a tavon pihenő vadlúdcsapatban sikerült lencsevégre kapni. 


A vadlúd megfigyelések és számolások alkalmával mindig igazi ínyencségnek számít egy-egy színes gyűrűvel jelölt vadlúd megtalálása is. Novemberben több ilyen is akadt. Közülük kettőt, a fekete alapon 7NZ és 7TG kódú gyűrűvel jelölt nagy lilikeket (a képeken kb. középen) fotózni is sikerült.


Fotók: Szabó Máté © százvölgy

November végére aztán az Öreg-tóra is megérkezett az örvös lúd (Branta bernicla).  A madarat egy délután a tavon pihenő csapatban sikerült fotózni. (A képen szintén kb. középen)

Fotó: Szabó Máté © százvölgy

A Tatai Vadlúd Sokadalom évről évre a terepmadarászok egyik legrangosabb találkozója és vetélkedője. És milyen jó, hogy így van, hiszen a versenyzők megfigyelésének köszönhetjük a hajnalmadár (Tichodroma muraria) megfigyelését. Pár nappal később a madarat le is fotóztuk. A tatai Szent Kereszt Templomon december 22-én még láttuk a madarat.

Fotó: Tóth Péter © százvölgy

 

Comments