Ezek a 2016-os év fajai

Száz Völgy TE, 2016. jan. 14. 9:17   [ 2016. jan. 19. 8:20 frissítve ]
Szép hagyomány, vagy éppen hagyományteremtő kezdeményezés, de mindenképpen örömteli, hogy a természetvédelem szerteágazó területein tevékenykedő szakemberek minden évben kijelölik azokat a fajokat, amik közül általában közösségi szavazással dől el, hogy mi legyen az év faja. A szavazások lezárultak, ők lettek a 2016-os év fajai:

A haris lett 2016 madara.
Az MME 1979-ben indított "Év madara" programjának célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása, melyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak, idén például a gazdálkodóknak különösen fontos szerepe van. A haris a még 2015. július 27-én lezárult szavazáson lakossági szavazás lapján végzett az első helyen az ugartyúk és a fürj előtt. A rejtőzködő életmódú, jellegzetes hangú, a darualakúak rendjébe tartozó madár jelenlétét 2012-ben, mintegy 30 év után sikerült bizonyítani a Ferencmajorban. Azóta több alkalommal is gyűrűztük, 2015 augusztusában megfigyelni és fotózni sikerült. 

Fotó: Szabó Máté © százvölgy

A compó (Tinca tinca) az év hala.
A Magyar Haltani Társaság által 2010-ben elindított "év hala" választáson a korábbi évekhez hasonlóan ismét három faj közül választhattak a társaság honlapjának látogatói. A közönségszavazás toronymagas győztese (58%), és ezáltal 2016-ban az év hala a compó lett. 

A 2016. év rovara: a mezei tücsök (Gryllus campestris).
A Magyar Rovartani Társaság által a Magyar Természettudományi Múzeum blogján kezdeményezett internetes szavazás döntött arról, hogy 2016-ban melyik faj kapjon kitüntetett figyelmet a három jelölt (kisasszony szitakötő, mezei tücsök, nagy szarvasbogár) közül. A tücsök nyert.

A mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris) az év vadvirága.
A 2010 végén még magánkezdeményezésként indult év vadvirága választás ötlete mára országos mozgalommá vált, és az elmúlt évek alatt tucatnyi hazai védett vagy védendő növényfaj került a látókörébe. A természet védelme és a vadon élő növények iránt elkötelezett emberek sokasága érezte magáénak, és vett részt az adott év vadvirágához kapcsolódó eseményeken, programokon. 
A mocsári kockásliliom 2016-ban a nagyezerjófű, a turbánliliom és a a medvehagyma előtt lett első.

A mezei szil az év fája 2016-ban.
Német mintára 1996 óta hazánkban is minden évben megválasztjuk az év fáját. Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium  által lebonyolított szavazáson a mezei szil nyert a fehér nyár és a virágos kőris előtt.

Mindenkinek természeti élményekben gazdag boldog új esztendőt kívánunk!

Comments